Tuesday, 3 March 2009

Seruan Ke Pangkal Jalan

Wah, macam serius sahaja tajuknya kan? sebenarnya bukan seserius tajuk yang mungkin tergambar di benak kalian ketika membaca tajuk ini, seperti wah, tajuk ini mesti hendak mengajak kembali kepada Allah atau kembali kepada Islam.

Ok lah, banyak perkara sebenarnya yang boleh kalian takwilkan, tetapi tajuk di atas bertujuan untuk menyeru sahabat-sahabat yang berada di bumi Mesir kembali ke kuliah masing-masing, khususnya kuliah di Universiti Al-Azhar Mansurah, kerana kuliah sudah bermula dengan rancaknya. Tinggalkanlah tugasan sampingan buat sementara waktu memandangkan seruan utama kita ke bumi Mesir ini sudah bermula.

Mari kita muhasabah diri, tujuan utama kita datang ke bumi Mesir. Untuk menuntut ilmu Allah SWT. Tinggalkan saratoga dan tilam empuk kalian. Lawan dingin angin Mesir. Bangkit dari silaan di hadapan komputer yang tidak akan tertutup selagi kalian berada di hadapannya.

Jangan sampai sudah di tahun empat tetapi doktor kalian masih tidak kenali, masih kalian tidak pernah bersapa, masih kalian tidak pernah bersua muka... bangkitlah dari lena yang panjang, dari mimpi yang hanya sementara mengasyikkan.

p/s : jom ke kuliah!!!

No comments:

Post a Comment