Friday, 27 March 2009

Dua Bulan Itu

Tanggal 24hb Januari yang lepas, baru lagi rasanya hari tersebut berlalu, masih terasa pening-pening kepala sebab tertonggang-tonggek mengulangkaji dan mengkhatamkan kitab-kitab kuliah, rupa-rupanya sudah dua bulan tamatnya peperiksaan semester pertama bagi tahun terakhir pengajian saya di Universiti Al-Azhar.

Selama sebulan selepas tarikh tersebut saya betul-betul manfaatkan cuti yang di berikan pihak universiti untuk bercuti. Sampai terlupa masih ada rakan-rakan kuliah yang berperang di dewan peperiksaan, mengambil subjek yang masih berbaki bagi tahun lepas. Selama sebulan inilah saya bersama empat sahabat saya yang lain, kelop, ecah, temah & citah meluangkan masa bersama (seorang lagi tidak bersama kerana tidak dapat di hubungi). Terima kasih buat sahabat-sahabat saya atas persahabatan yang tiada tolok bandingnya.

Kelas bagi semester kedua pula bermula pada akhir bulan dua yang lalu, bermakna sudah sebulan juga pensyarah-pensyarah giat masuk ke dewan-dewan kuliah untuk meneruskan proses pembelajaran seperti biasa.

Semester kedua ini saya mempunyai tujuh subjek untuk di "ganyah" habis-habisan memandangkan ini adalah tahun akhir pengajian saya di mesir. Hanya tinggal nyawa-nyawa ikan untuk terus bersemangat di Perlembahan Nil ini.

Alhamdulillah, tiga kitab sudah berada di tangan awal semester pertama lagi, masih dalam proses untuk di khatamkan, tinggal 40% lagi untuk di habiskan. Silibus Al-Quran pula masih dalam "corat-coret" mahasiswa mansurah, sama ada lapan juzuk ataupun empat juzuk, tetapi bagi saya sendiri, saya memegang lapan juzuk untuk kemaslahatan semua... hihi. Kitab Hadith Ahkam dan Qodhaya Mua'saroh masih belum di keluarkan pihak universiti, perkara ini betul-betul merisaukan saya memandangkan pensyarah bagi dua subjek ini sudah rancak memulakan pengajian, walaupun ini merupakan perkara yang biasa bagi sistem dan mahasiswa yang belajar di Universiti Al-Azhar.

Lagi sebulan setengah masa yang tinggal untuk menghadapi peperiksaan semester kedua. Semoga di beri kesihatan badan, kecerdasana akal fikiran dan kelapangan masa untuk mengulangkaji.

p/s: jom ke kuliah! kita pakat ramai-ramai score MUMTAZ!

No comments:

Post a Comment